Různé

Noční prohlídky litvínovského zámku se staly již tradicí, kterou veřejnost přijímá se zájmem.

Letošní druhý a v tomto roce už poslední prohlídkový program proběhl 19. října. I přes nepřízeň zámek navštívilo kolem 70 hostů, mezi nimi i návštěvníci z partnerského Olbernhau, Seiffenu a Altenberku.

Večer měl podtitul „Zámek a žáci poškoláci“ a návštěvníky tentokrát vedle fundované průvodkyně doprovázeli školáci, dychtící po poznání. Během prohlídky se mohli hosté seznámit s novým prvkem expozice hraběcí manufaktury, která tu tentokrát ožila v animovaných obrazech, anebo si prohlédnout animovaný 3D model vývoje zámku v běhu staletí.

Závěr prohlídky tentokrát ozvláštnilo vystoupení taneční skupiny moderního tance.

K financování této akce přispěly Severočeské vodovody a kanalizace, a.s.
V minulých dnech se malá delegace Partnerského spolku zúčastnila již tradičního jarního setkání partnerských měst v bavorském Stadtbergenu. Tentokrát jsme si společně připomněli již 30 let bohaté partnerské spolupráce Stadtbergenu a Brie Comte Robert. Slavnostního setkání se zúčastnili také partneři z krušnohorského Olbernhau a italského Bagnolo Mella.

Jako vždy jsme byli velmi srdečně přijati a mohli jsme se těšit na bohatý program.

Pátečním výletem jsme společně zamířili tentokrát do městečka Murnau na jezeře Staffelsee, seznámili se s životem a dílem malířky Gabriele Münter a nechyběla ani příležitost projet se po jezeře lodí.

Krásné, téměř letní počasí umocnilo ještě silný dojem z celého dne.

Sobota byla ve znamení „překvapení“. Po celý den se vždy někde po městě něco dělo. V nedávno otevřeném sportovním areálu byly herní i sportovní atrakce pro děti i mládež, na prostranství kolem byly na výběr skákací hrady a stánky s občerstvením.

A okraji areálu město Stadtbergen vyčlenilo místo, které se pro tuto chvíli stalo místem slavnostního ujištění všech o významu partnerství a příslibu jeho dalšího pokračování, pro budoucnost místem symbolizujícím tento trvalý partnerský svazek: ve směru vzdušné čáry mezi Stadtbergenem a Brie byla postavena symbolická kamenná zeď připomínající stěnu středověkého hradu v Brie s železnou branou, na kterou jsme všichni v tuto chvíli připevnili kovové zámečky na důkaz pevného přátelství.

Tento nápad byl všemi účastníky přijat jako velmi originální a velmi symbolický.

Sobotní společenský večer v moderním společenském domě „Bürgersaal“ byl po oficiálních projevech a gratulacích k 30. výročí partnerství naplněn kulturním programem, v němž se střídala vystoupení hudebních a tanečních skupin a nejedno další překvapení. K těm patřil například ohňostroj nebo obrovský narozeninový dort se znaky obou měst a marcipánovým rychlovlakem TGV na trase Paříž - Augsburg.

Celé setkání bylo prostoupeno originální symbolikou a atmosférou upřímného přátelství.

Nyní se už můžeme těšit na společný Advent v Olbernhau.

Účast na setkání nám umožnil příspěvek našeho dlouholetého podporovatele Severočeských vodovodů a kanalizací, a.s.

O druhém dubnovém víkendu se Partnerský spolek zúčastnil malou delegací v čele se starostkou města Kamilou Bláhovou setkání partnerských měst ve francouzském Brie-Comte-Robert. Sešli jsme se tam s přáteli ze Stadtbergenu, Bagnolo Mella a Olbernhau, abychom si společně připomněli tři významná výročí. Brie slavilo již 30 let partnerství s bavorským Stadtbergenem, 25 let spolupráce se saským Olbernhau a již páté výročí formálně doložené spolupráce s Litvínovem.

Partnerství měst je už dnes pro Litvínov samozřejmostí.

V dubnu roku 2017 se Partnerský spolek a Město Litvínov zastoupené starostkou města paní Kamilou Bláhovou zúčastnil setkání partnerských měst ve francouzském Brie-Comte-Robert. Účastníci setkání si tam připomněli několik výročí dlouholeté partnerské spolupráce i mezi Brei a saským Olbernhau nebo bavorským Stadtbergenem.

V sobotu 14. července 2012 jsme na pozvání Velvyslanectví Francie v České republice navštívili zahradní slavnost v Buquojském paláci v Praze na Malé straně, kterou Jeho Excelence Velvyslanec pořádal jako každoročně při příležitosti největšího státního svátku Francie (pád Bastily 14.7.1789).