V rámci projektu „Zaniklé textilnictví v Krušnohoří“ finančně podpořeného EU z FMP v Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 jsme 30. května v podvečer pokřtili novou turistickou brožurku „Toulky za textilnictvím v Krušnohoří“ a představili nový prvek v naší dlouhodobé expozici o hraběcí soukenické manufaktuře. 

Staré rytiny, které Valdštejnům kdysi posloužily jako „reklama“ a dávají nahlédnout do nelehké manuální práce v takové manufaktuře počátku 18. století, na výstavě nyní ožily. Postavy na precizně vypracovaných grafikách se hýbou, před obrazovkou máme dojem, že stojím v dílnách a jsme přítomni oné jednotvárné a zdlouhavé lopotě, s jakou tehdy vznikalo sukno na vojenské kabátce, hábity kněží a jeptišek, nebo pláště urozených. Více než důmyslnou dnešní digitální techniku, je možná třeba obdivovat právě tu úmornou dřinu, jakou se naši předci, kteří se zasloužili o rozkvět města a celé oblasti Krušnohoří, museli živit.

  

Brožurka, kterou jsme zde pokřtili, zájemce zavede na místa, kde byli kdysi předchůdci i následovníci manufaktury a ukáže, jak se ona místa v běhu času změnila.

Prostorový model zámku zavede zájemce po časové ose zpět až do dob, kdy to možná ještě stávala jen tvrz.