Na konci května se malá delegace z Partnerského spolku Litvínov vedená starostkou města paní Kamilou Bláhovou zúčastnila každoročního setkání partnerských měst v bavorském městečku Stadtbergen u Augsburku.

Jako vždy jsme zažili krásný prodloužený víkend plný příjemných chvil s přáteli, nových setkání i nových poznatků.

Návštěvy se zúčastnili tentokrát všichni starostové partnerských měst, za Brie-Comte-Robert pan Jean Laviolette, za Litvínov paní Kamila Bláhová, za Olbernhau pan Steffen Laub a hostitelem byl starosta Stadtbergenu pan Paulus Metz. Osobně se tak významné delegaci věnoval v sobotu po celý den, aby se svým kolegům a jejich doprovodu pochlubil nejnovějšími výsledky komunální práce tohoto nevelkého městečka. Viděli jsme zbrusu novou sportovní halu, seznámili se s místní infrastrukturou, komunální bytovou výstavbou, ale byl čas i na zábavu na čtyřdenní městské jarní slavnosti. Zde nechyběly ani stánky z rozmanitým krajovým zbožím, ani pódium pro nejrůznější vystoupení místních i partnerských skupin a sborů, jindy běžecká dráha lehkoatletického stadionu byla zaplněna stánky s občerstvením, herními prvky pro děti i stoly a lavicemi po posezení a občerstvení.

Odevšad dýchalo přátelství, veselí a pohoda.

Přátelé ve Stadtbergenu pro všechny delegace připravili celodenní výlet do Norimberka, kde jsme kromě poučení při komentované prohlídce měli i čas si společně popovídat, vyměnit si mnohé zkušenosti a postřehy. Nic naplat, každá země má svá specifika, o kterých se při podobných přátelských rozhovorech lze dozvědět nejvíce.

I ubytování v rodinách, které je při těchto setkáních již samozřejmé, je další příjemným způsobem seznamování a vzájemného poznávání. Bez ohledu na zemi, odkud ten který z nás byl nebo na jazyk jakým mluví, byli jsme všichni přijati upřímně a srdečně a cítili jsme se jako doma.

Obdiv a díky patří organizátorům z Partnerského spolku Stadtbergen, jeho členům ale i všem radním města Stadtbergenu, kteří se nám po celou dobu návštěvy stále věnovali.