8. mezinárodní dny krušnohorské krajky 2023 přilákaly nečekaně velký počet návštěvníků! A nejen těch ze samotných Krušných hor!

28.-29. října tohoto roku se v litvínovském zámku sešlo přes 90 krajkářek a krajkářů z celého Krušnohoří, ale i ze vzdálených lokalit, jako je Brno, Roudnice, Lovosice, ze slovenských Krakovan a také saského Krušnohoří a předhůří. Přivítali jsme hosty z Chemnitz, AnnaberkuMarienberkuHöckendorfu a z partnerského města Olbernhau.

Přehlídku krásných výrobků šikovných a kreativních paličkářek mohli návštěvníci zhlédnout po oba dny v prostorách litvínovského zámku, ale mohli se také přesvědčit o tom, že krajka není jen dekorací a historickým předmětem, ale může vhodně zpříjemnit náš současný interiér.

O tom, že krajka je elegantním a luxusním doplňkem současného oděvu, nás přesvědčila profesionálně provedená módní přehlídka. Modelky na ní na dobových šatech vynesly nádherné šité krajky vytvořené krajkářkami ze Spolku šité krajky z Chomutova. Představily na nich významné architektonické skvosty nedalekého města Chomutova.

Za profesionální provedení módní přehlídky chceme poděkovat paní Janě Antonínové, která ač je již dlouhou dobu mimo svůj rodný Litvínov, se ráda a nadšením vrátila ke spolupráci s námi a s citem a porozuměním se svými modelkami z Agentury Jana ztvárnila zadané téma. Děkujeme.

Čeští, slovenští i němečtí krajkáři i krajkářky se zde sešli i proto, aby si vzájemně vyměnili své zkušenosti, poznali se osobně, poučili se o některých nových technikách a pobyli pospolu, když se předtím často znali jen díky svým pracem prezentovaným na různých výstavách.

8. mezinárodní krušnohorské krajkářské dny s odborným sympoziem pořádal Partnerský spolek Litvínov se svým Klubem paličkářek Herdulky za vydatné spolupráce spolku Krušnohorské noviny / Erzgebirgs-Zeitung Destinační agentury Krušné hory. Spojení sil těchto tří spolupracujících spolků přineslo své ovoce v podobě spokojenosti všech účastníků i obdivu veřejnosti. Dle ohlasu na sociálních sítích je vidět, že tento počin, který přišel po dlouhé nezaviněné pauze a nečinnosti, přinesl nový impuls pro další činnost jak pořadatelů, tak pro další tvůrčí rozvoj krajkářské tradice v moderní podobě.

Akci podpořili: